Transportbranschen är fylld av en stor mängd information och skyldigheter, som för de flesta små och medelstora företag kan vara svåra att sätta sig in i när man letar efter smidiga transportlösningar. Därför har vi valt att sammanställa några viktiga punkter för att guida dig igenom denna “transportdjungeln”. Nedan följer 5 saker som är viktiga att tänka på vid bokning av transport med en speditör

1. Att boka rätt sorts container

Det finns olika sorters containers som rymmer olika mycket. De vanligaste är dock:

  • 20’ Dry cargo (DC) – rymmer 33,2 cbm luft och upp till cirka 21000 kg*.
  • 40’ Dry cargo (DC) – rymmer 67,88 cbm luft och upp till cirka 26,000 kg*.
  • 40’ High cube (HC) – 76,34 cbm luft och tar upp till cirka 26,000 kg*.
  • LCL – ett alternativ för dig som inte kan fylla en hel container. Då kommer istället ert gods att samlastas med andra sändningar. Läs mer om detta här.

* Tänk på att hela kubiken på containern inte alltid kan fyllas. Detta beror helt på vilken form godset som ska transporteras har.

2. Ha godset klart hos leverantören i tid

För att ditt gods ska komma med transporten i rätt tid finns tidsramar som man ska hålla sig inom:

  • Sjö- och tågtransport: Behöver godset vara klart hos leverantören cirka en vecka innan ETD (Estimated time of departure).
  • Reguljärt flyg: Godset behöver vara klart hos leverantören 1-2 dagar innan ETD, men väljer du kurir-alternativet kan det hämtas samma dag.

3. Se till att ha en bra försäkring

Tänk på att teckna en bra varuförsäkring via ert försäkringsbolag när leveransvillkoren kräver detta. Om det skulle vara leverantören som står för detta så ligger ansvaret fortfarande hos dig att se till att rätt försäkringar har införskaffats. TKL kan hjälpa er att försäkra gods för den del av transporten som ni ansvarar för.

4. Ha rätt leveransvillkor

Det är oerhört viktigt att ha rätt leveransvillkor. Detta indikerar nämligen vem som har ansvar för godset vid en viss tidpunkt, samt vem som ska betala för vad och vem som ska stå för försäkringen. De mest vanliga leveransvillkoren är: FOB, EXW och DAP.

5. Rätt dokument för transport och införtullning

För att en transportbokning ska kunna genomföras måste er leverantör först skicka ett bokningsdokument till er speditörs lokala kontor i utlandet. Dokumentet ska innehålla:

  • B/L (“Bill of lading)
  • Original B/L eller Telex release
  • Packlista 
  • Faktura

Mer information om de olika punkterna hittar du härMed TKL Logistics får du en komplett lösning, där allt från första analys till leverans fram till dörren ingår. Vi hjälper dig att få kontroll på dina transporter och vi sköter allt pappersarbete åt dig — inklusive förtullning. Kontakta oss för att få veta mer!