Stebro är ett plastföretag med tillverkningen i småländska Broaryd. Men verktygsavdelningen ligger i Kina. Med tågfrakt från Kina har man löst logistiken på ett bra sätt.

Alla som har åkt vägen mellan Ullared och Smålandsstenar har säkert sett Stebro.
Som ett stort skepp med sin glasinfattade personalmatsal i blickfånget ligger fabriken där intill vägen.
Det är formsprutning av plast som är inriktningen på Stebros verksamhet. Sina kunder har man i den svenska industrin, på lagom avstånd från Broaryd. Företaget har ett logistikproblem: formverkstaden ligger på andra sidan jordklotet, i Kina. Det tar sex veckor att frakta ett färdigt formverktyg därifrån till Sverige med båt. Med flyg tar det en vecka, men är mycket dyrare.

Läs mer om tågfrakt från Kina här.

Snabbare än båt, billigare än flyg

Sedan ett halvår tillbaka fraktar Stebro verktygen med tåg, när det är bråttom.
Hur kom ni in på det?
– Vi tyckte att det borde finnas andra sätt att frakta än båt och flyg, säger Henrik Stenberg, som är delägare och styrelseordförande i Stebro.
– Jag började undersöka saken och kom i kontakt med Gustaf Lundgren på TKL logistics, som kunde erbjuda tågfrakt från Kina. Jag blev sugen på att testa.
Vad är den främsta anledningen för er?
– Det är ren tidsaspekt. Med båt har man sina sex veckor på haven. Kan man komma ner till tre veckor, som med tåget, är det mycket vunnet.

Sex ton

Stebro tillverkar 100 – 120 formverktyg om året. Företaget äger en egen verkstad i Kina, som tillverkar verktygen.
Det kan vara ganska tunga grejer?
– Från 200 kilo uppåt. Det största vi gjort låg på sex ton. När det kommer till frakten går det givetvis att ta ta det med flyg, om det är bråttom. Men har vi möjligheten att ta det med tåg istället, så spar vi både mycket pengar och på miljön.

Vad är fördelen med att ha verktygstillverkningen i Kina?
– Det är av kostnadsskäl. Vi har valt att ha en egen fabrik där som tillverkar de verktyg vi behöver. En likadan maskin som de vi använder i produktionen i Broaryd står på fabriken i Kina, så vi kan testköra alla verktyg ordentligt innan.

Exportlicenser

Tågfrakten från Kina till Europa går genom Kazakstan och Ryssland till Polen. Styckegods lastas om till lastbilar i Polen, för vidare frakt till Sverige. Frakter med hela containrar går med tåg till Hamburg, innan de lastas över till bil.
– Problemet med tåget är exportlicenser, säger Gustaf Lundgren, på TKL logistics.
– Ofta har leverantörerna licens för båt och flyg, men inte för tåg. Då kan vi på TKL ordna licensen.
Man paketerar frakten gärna som en dörr till dörr – lösning. Speditören tar ansvar för godset från leverantör till kund.
– Det är det bästa, säger Henrik Stenberg.
– Jag har varit med om förr att gods försvunnit i hamnen. Det är inte roligt. Jag föredrar en helhetslösning.
Hur har det funkat med tåget?
– Jättebra. Det är lite dyrare än båt. Men är det brått så är det brått. En del av våra kunder blev oroliga när vi talade om tågfrakt. Men när de har sett att det har fungerat har de blivit nöjda.

Gustaf Lundgren, TKL logistics och Henrik Stenberg, Stebro.