Att jämföra priser är en sak, men att förstå vad som faktiskt ligger till grund för fraktpriset är inte lika lätt. Priset är inte bara en fråga om avstånd från punkt A till B, utan påverkas av en rad olika faktorer. I denna artikel går vi igenom de viktigaste faktorerna för att du ska förstå vad som påverkar priset.

Avstånd

Den faktor som är mest självklar är avståndet. En tumregel som funkar i de flesta lägen är att ju längre sträcka, desto dyrare frakt.

Faktisk vikt och volymvikt

Förutom avstånd spelar också sändningens vikt en stor roll. Fraktpriserna baseras på den fraktdragande vikten, vilken är den största av den faktiska vikten och volymvikten. Volymvikt (skrymmevikt) används för att kunna återspegla den faktiska plats en sändning tar, även om den är lätt. Volymvikten beräknas på olika sätt beroende på transportslag, vilket förklaras nedan.

Sjö/flyg/kurir

För sjö-, flyg- och kurirsändningar beräknas volymvikten genom att sändningens volym multipliceras med en volymfaktor. För olika transportsätt finns det olika volymfaktorer:

TransportslagVolymfaktor
Sjöfrakt1000 kg/cbm
Flygfrakt167 kg/cbm
Kurir200-300 kg/cbm beroende på transportör

Det finns också fall där sändningens pris istället baseras helt och hållet på sändningens volym, exempelvis kan detta vara fallet för tågfrakt. Kolla med din säljare om du är osäker på vad som gäller för dina sändningar.

Lastbil

För sändningar som körs på lastbil räknas också den fraktdragande vikten ut, som fraktpriset sedan baseras på. Istället för volym baseras omräkningsfaktorn här på flakmeter (FLM). Flakmeter är ett mått som är specifikt för lastbilsfrakt och måttet anger hur stor plats på flaket som godset tar. Om godset är stapelbart försöker man stapla så högt det går för att minimera flakmetrarna som behövs. I de fall du har gods som är högt (ofta över ca 150 cm) eller icke-stapelbart, antingen för att det inte får lastas något på det eller att det är för tungt för att lastas på något, försöker man istället ställa pallarna på bästa sätt för att minimera flakmetrarna.

Ibland används även måttet pallplats (PPL). En pallplats motsvarar 0,4 flakmeter, vilket alltså är den plats som en vanlig EUR-pall med måtten 120*80 cm tar. Omräkningsfaktorn för vikten på lastbilssändningar beräknas enligt nedan:

Omräkningsfaktor
1850 kg / FLM
740 kg/PPL

Tid på året

Priserna för både sjö- och flygfrakt påverkas starkt av händelser under året, exempelvis högtider som kinesiska nyåret. Även toppar i efterfrågan som Black Friday påverkar prisbilden här, eftersom detta innebär minskad kapacitet och högre efterfrågan.

Det gör också att dessa priser uppdateras ofta – priserna hos rederierna uppdateras cirka varannan vecka och rederierna följer varandra i sin prisbild, vilket innebär att prisnivån på sjöfrakten är relativt lika oavsett rederi. Även flygpriserna ändras kontinuerligt och kan skilja sig från vecka till vecka. Det är därför svårt att ge en prisindikation långt fram i tiden för både sjö- och flygfrakt. Hör av dig till din säljare när det är dags att skicka iväg ditt gods så återkommer vi med aktuell prisbild.

För lastbilssändningar och kurirsändningar är prisbilden däremot mer stabil. Det förekommer vissa mindre skillnader under året, men generellt är inte dessa priser lika varierande och påverkade av tidpunkt på året.

Leveransvillkor

För dig som importerar eller exporterar gods till och från icke-EU-länder påverkas också priset av vilket leveransvillkor som används vid sändningen. Leveransvillkoren styr vem som ska betala tullklareringarna och tullkostnader, samt vilken part som står för vilka fraktkostnader.

Störst påverkan har leveransvillkoren vid längre sändningar över längre avstånd, eftersom det innebär ökade kostnader. För sjösändningar används ofta leveransvillkoren EXW och FOB, dessa ger också stor skillnad i pris:

  • EXW (ex-works) innebär att ni som importerar står för alla kostander kopplade till sändningen, d.v.s. även tullklarering och lokala kostander i avsändarlandet.
  • FOB (free on board) används ofta vid sjöfrakt och innebär att ni som importerar står för alla kostnader från att godset lastats på båten. Alla kostnader till dess står er leverantör för.

Ha därför koll på vilka leveransvillkor ni avtalat om. För att lära dig mer om de olika leveransvillkoren och vem som är ansvarig för de olika kostnaderna, läs mer här.

Tull och tulldeklaration

Vem som ska stå för kostnader på tull och moms regleras av vilka leveransvillkor som gäller för sändningen. Dessa kostnader delas upp i två olika delar:

  • Kostnader för export- och/eller importdeklaration: detta är kostnaden för att göra själva tulldeklarationen, vilken krävs för att kunna exportera och importera varor till landet.
  • Tull: den skatt som betalas enligt tariff när du importerar varor.

Det är Tullverket som bestämmer vilka tullsatser som gäller, vanligtvis ligger det mellan 0–20 % men detta styrs av vilken HS-kod (varukod) som godset har. Om du är osäker på vilken tullkvot som gäller för ditt gods kan du kolla det på Tullverkets hemsida.

Försäkring

När du transporterar varor bör du alltid ha dem försäkrade ifall olyckan skulle vara framme. Försäkringen kan ge ersättning vid skador på godset eller om det blir ett gemensamt haveri, men den täcker inte kostnader som är orsakade av förseningar. De är inte heller giltiga vid eventuella förseningar och extra kostnader vid händelse av krig eller andra katastrofer som vi på TKL Logistics inte kan råda över.

Om du fraktar gods regelbundet rekommenderar vi att du skaffar transportförsäkring med ett eget försäkringsbolag. Vi kan också hjälpa till att teckna försäkringar mot en avgift.

Uppskatta din fraktkostnad i TKL Dispatch

Som kund hos TKL Logistics får du tillgång till vår kundportal TKL Dispatch, där du lätt kan uppskatta din fraktkostnad för olika sändningar. Med vår portal kan du få en prisuppskattning och jämföra olika alternativ från olika transportslag innan du bokar din sändning. Du kan även få koll på dina transportkostnader genom våra rapporter i TKL Dispatch.

Vill du också få koll på dina fraktkostnader på ett enkelt sätt? Kontakta oss för mer information om hur vi kan hjälpa just din verksamhet.

Kontakta oss Logga in på TKL Dispatch