Att frakta gods från USA till Sverige kan vara en komplex process med många överväganden. Om ditt företag behöver transportera varor till eller från USA, kan du välja mellan två fraktmetoder.

Flygfrakt eller sjöfrakt?

När det kommer till internationell frakt, är det särskilt avgörande att välja rätt transportsätt för dina behov. Faktorer som godsets storlek och vikt, miljöpåverkan, kostnad och leveranstid spelar en stor roll i det här beslutet.

Flygfrakt – möjligheter och utmaningar

Flygtransport från USA kan variera i tid beroende på vilken service du väljer. De snabbaste och dyraste alternativen tar vanligtvis mellan 2 till 3 dagar. Om du i stället väljer en mer budgetvänlig lösning, kan det ta upp till 12 dagar. Generellt sett finns det två huvudtyper av flygfrakt: standardflygfrakt som använder reguljära flygbolag, och budservice som använder specialanpassade fraktflygplan som drivs av dedikerade budföretag. Att frakta med flygplan är passande för tidskänsliga försändelser och är ett alternativ med hög säkerhet och pålitlighet, på grund av regelbundna och frekventa avgångar med en liten risk för skador och förluster.

En utmaning med flygtransport är inledningsvis att det är svårt och dyrt att frakta stort och tungt gods. För vissa volymer och viktklasser kan flygfrakt däremot vara det mest kostnadseffektiva alternativet. En annan aspekt att överväga är flygfraktens miljöpåverkan, med högst koldioxidutsläpp av alla transportalternativ.

Sjöfrakt

Cirka 90 % av den internationella godstransporten, inklusive transporter till och från USA, sker via sjöfrakt. Sjötransport från USA till Sverige varierar i tid beroende på var i USA godset ska skeppas från. För sändningar från östkusten kan det ta omkring 3 till 4 veckor, medan det från västkusten kan ta 4 till 6 veckor. Tiden det tar för godset att transporteras från leverantören till hamnen kan också variera, från en dag till en vecka, särskilt om det behöver transporteras tvärs över USA med godståg. Efter att godset anlänt till Sverige via sjövägen tar det vanligtvis bara några dagar att få det levererat till din adress.

Även om sjöfrakt innebär längre ledtider, finns det mycket att vinna ur ekonomiska och miljömässiga aspekter. Det är även möjligt att frakta de flesta typer av varor, gods och last. Vanliga exempel på produkter som ofta transporteras från USA med sjöfrakt inkluderar jordbruksprodukter, energiprodukter, fordon och konsumentvaror.

Att ha koll på vid frakt från USA

  • EORI-nummer: Det är viktigt att ditt företag har ett EORI-nummer för att kunna importera varor till EU. Utan detta nummer kan dina varor blockeras vid gränsen. EORI-numret erhålls av Tullverket och är avgörande för en smidig importprocess.
  • Leveransvillkor: Innan du påbörjar din import är det kritiskt att förstå de specifika leveransvillkoren som gäller för ditt gods. Detta hjälper till att undvika oförutsedda kostnader och komplikationer.
  • Tullbestämmelser: Tullbestämmelser vid frakt från USA kräver att varje import måste deklareras med en specifik varukod för korrekt tullhantering. Tullvärdet beräknas från varans pris som anges på fakturan, plus transportkostnader till EU:s gräns och eventuell transportförsäkring. Tullverket kan uppskatta transportpriset om det inte specificeras.
  • Amerikansk moms: I USA visas priser vanligtvis utan moms (sales tax), som varierar beroende på delstat och ligger mellan 0 % och 7,25 % (2023). Om du beställer frakt från USA åt ett företag, se till att din leverantör inte inkluderar moms i fakturan, eftersom amerikansk moms oftast inte återbetalas, även vid företagsköp.
Frakt över Atlanten till containerhamnen Port of Long Beach
Containerhamnen Port of Long Beach har ett hamnområde på omkring 13 km² samt 40 km lång kaj.

USA:s viktigaste hamnar – globala knutpunkter för sjöfrakt

  • Port of Los Angeles och Port of Long Beach: Hamnarna vid San Pedro Bay i Kalifornien utgör ett av de största hamnområdena i USA och fungerar som en betydande handelsport mot Stilla havet. I hamnerna hanteras främst containrar och containerfartyg.
  • Port of New York and New Jersey: En av världens största naturliga hamnar sträcker sig från New York City till New Jersey Harbor. Dess naturliga djup har historiskt möjliggjort anlöp av stora fartyg och idag hanterar den en mångfald av laster, inklusive containerfrakt, bulkvaror och flytande laster.
  • Port of Houston: I Houston i delstaten Texas ligger en av de största hamnarna vid Mexikanska golfen, som är den mest trafikerade hamnen i landet sett till importerat gods samt total fraktvolym. Hamnen hanterar och transporterar bland annat containerlast, oljeprodukter, kemikalier samt bulkvaror.

Frakt från USA med TKL Logistics

Att frakta varor från USA kan verka överväldigande, men det behöver inte vara komplicerat. Genom att använda TKL Logistics helhetstjänster är processen förenklad. Du behöver endast tillhandahålla en faktura och packlista samt godkänna bokningen, vi tar hand om resten.

TKL Portalen

TKL Portalen är vår digitala plattform som ger dig komplett överblick och kontroll över din logisitik. Här kan du enkelt jämföra fraktkostnader, boka frakt och hantera dina dokument. Du hittar också realtidsinformation om statusen på dina transporter, tillgängligt dygnet runt.

Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation, så kan vi tillsammans utforska dina behov och möjligheter.

Publicerat: 2024-01-11

Läs mer om sjöfrakt Kontakta oss