Att frakta containers från Asien kan vara en komplex process med många steg att hålla reda på. För den som saknar erfarenhet kan det vara svårt att veta var man ska börja och vilka fallgropar man bör undvika. I denna artikel går vi igenom hur processen går till och vad du behöver tänka på.
Innan containern avgår från Asien
Det första som händer när du bestämmer dig att importera en hel eller delar av en container från Asien är att sändningen behöver bokas. I detta läge behöver du eller din leverantör veta hur mycket som ska skeppas. Det finns två alternativ:
- LCL – less than container load: när du inte behöver en hel container och istället samlastar ditt gods med flera andra aktörer i en större container.
- FCL – full container load: när du behöver en egen container. Containrar finns i olika storlekar och anpassade för olika behov, beroende på vad du behöver.
Det smidigaste är om speditören har egna kontor eller agenter på plats i avsändarlandet som leverantören kan höra av sig till direkt, annars hjälper vi till att koordinera ihop din leverantör med kontoret. Vi på TKL Logistics har flera egna kontor i Asien som ordnar med de lokala transporterna. På så sätt gör vi det så enkelt som möjligt för dig, eftersom de har koll på lokala regleringar och snabbt kan lösa eventuella problem på plats. Det enda du behöver göra är att be din leverantör att boka till vårt kontor, så ordnar de resten.
För att kunna följa din sändning i avsändarlandet finns det ett antal olika milstolpar (i nedan ordning) att hålla koll på och förstå skillnaden mellan:
- Bokningsdatum: det datum vi tar emot bokning från leverantör eller kund. Sker ofta ett tag innan cargo ready date, för att kunna boka upp plats på båten då detta kräver lite framförhållning.
- Cargo ready date: den dag godset är klart att lastas från leverantören. Efter detta datum lastas godset, transporteras till hamn och lastas på båten.
- ETD (estimated day of departure): den dag båten lämnar hamn i avsändarlandet.
Under sjöfrakten
När ETD har passerat, sätter båten kurs mot Europa. De flesta fartygen från Asien går till någon av de större hamnarna på kontinenten, som exempelvis Rotterdam eller Hamburg, för att där lastas om på en mindre båt som sedan kör till den lokala hamnen i Sverige, en så kallad feeder.
Dessa mindre båtar avgår ofta veckovis, vilket innebär att om båten från Asien är sen och omlastningstiden blir för kort så kan sändningen behöva skjutas till avgången nästa vecka och därmed försenas. Det finns också några avgångar som går direkt från Asien till Göteborg, vilket innebär en kortare transittid. Du kan enkelt följa din sändnings position genom TKL Dispatch.
När containern ankommit till hamn i Sverige
Efter att båten har anlänt till Sverige, det datum ETA (estimated date of arrival) är satt till, behöver alla containrar lossas från båten innan de kan sorteras eller levereras ut. Detta brukar ta ungefär en dag, men beror på hur många båtar som är i hamnen för tillfället och hur många enheter de innehåller.
Därefter behöver sändningen också tullklareras, det vill säga bli tullklar. Om alla dokument är i sin ordning går denna process oftast smidigt, men den måste inväntas då godset inte kan släppas förrän detta steg är klart. Därefter ser det lite olika ut beroende på om din sändning fyllt en hel container eller inte.
- LCL: din sändning transporteras till en terminal där containern lossas och sorteras. Därefter kommer en lastbil och hämtar din och flera andra sändningar och levererar ut denna.
- FCL: containern transporteras till dig den dagen du önskar. Tänk dock på att det tillkommer hamnhyra om containern inte hämtas snabbt, så ta gärna emot den så snart ni kan för att undvika onödiga kostnader.
Leveransvillkor
Det har sagts förr och tål att upprepas igen: det är viktigt att hålla koll på vilka leveransvillkor som gäller. Detta reglerar vem som är ansvarig för godset och vem som ska betala exempelvis export- och importklarering. För sjöfrakt är leveransvillkoret FOB – free on board – att föredra. Det innebär att säljaren står för risk och kostnader fram till att godset lastats på båten i avgående hamn och därefter tar du som köpare över risken och kostnaderna. Med detta leveransvillkor behöver du inte fundera på de lokala kostnaderna.
Införtullning
För alla varor som importeras från ett icke-EU-land, behöver dessa tullas innan de kan släppas och får tas in i landet. Detta behöver göras på ett visst sätt och det finns flera regleringar att förhålla sig till, vilket gör det till en komplex process för den som inte har kunskap inom ämnet. Det kan därför vara fördelaktigt att använda sig av ett tullombud. Vi på TKL Logistics har etablerade samarbeten med tullombud och hjälper dig hela vägen, vi är den enda kontakten du behöver.
Vill du veta mer om hur du ska gå till väga för att importera varor från Kina till Sverige? Som global speditör, men med lokal närvaro i Asien, har vi på TKL Logistics har lång erfarenhet och hjälper dig att hitta rätt transportalternativ för dina behov. Välkommen till logistik som den borde vara!
Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation idag.
Kontakta oss Logga in på TKL Dispatch