Vi vet att en osäker omvärld innebär utmaningar för din logistik. Därför håller vi på TKL Logistics dig informerad om de senaste förändringarna som kan påverka dina transporter – och hur vi kan hjälpa dig att navigera i den nya verkligheten. Här är de viktigaste uppdateringarna just nu.
Strejk i Belgien och Tyskland: under mars månad har det varit strejk i både Belgien och Tyskland. Även om strejkerna inte varat mer än någon dag hinner detta få stor påverkan på trafiken, framförallt berörs flygfrakten i form av förseningar. Det är inte otroligt att detta kommer följas av ytterligare strejker tills parterna är överens, vilket även kan komma att påverka dina transporter även framöver.
Sjöfraktsläget:
Sjöfrakterna är fortsatt påverkade av det spända omvärldsläget, samtidigt som transittiderna fortsätter vara längre än normalt. Framförallt är det nedan händelser som påverkar utvecklingen just nu:
- Fortsatt segling via Afrikas kust: på grund av situationen i Gaza seglar samtliga rederier fortfarande runt Afrikas kust, vilket även förlänger ledtiden med ca 10–14 dagar. Med den rådande situation vi har just nu är detta det normala som vi får utgå ifrån tills läget förbättras. Vi på TKL Logistics håller dig uppdaterad om sjöfraktssituationen.
- Fortsatt stökigt i kontinenthamnarna med omlastningar: som vi tidigare informerat om är det fortsatt stökigt i kontinenthamnarna i Europa där godset ofta omlastas. Det innebär att din transport kan drabbas av oväntade förseningar i sent skede, om omlastningen tar tid. Sedan slutet av januari/början av februari har volymerna på sjön gått ner och förhoppningsvis kan detta göra att man på sikt kommer ikapp i hamnarna. Både import och exportsändningarna påverkas, även de båtar som har direktanlöp till Göteborg påverkas då de stannar och ska lasta av gods i dessa hamnar. Totalt innebär detta längre transittider för sjösändningar.
- Obalans i flödena: för tillfället är det en stor prisskillnad på import och export av containrar till och från Sverige. De stora prisskillnaderna beror på en obalans i flödena, där containrar saknas i framförallt Asien och billig export är ett styrmedel för att få tillbaka fler containrar. De nya tullarna till och från USA kan också påverka containerflödena, eftersom containrar nu börjar hållas kvar i kinesiska hamnar på grund av minskad efterfrågan på kinesiska produkter. Detta kommer att leda till färre tillgängliga containrar, vilket kan driva upp priserna. Det är också troligt att många leverantörer vill skeppa sina produkter under de 90 dagar långa tulluppehållet, vilket också kan höja fraktraterna under denna period.
Nya tullar till och från USA:
Flera olika typer av straffkostnader har införts av Trump-administrationen, nedan summerar vi de som påverkar dina fraktkostnader:
Nya tullar: sedan Trump-administrationen tillträdde i januari har de redan hunnit genomföra flera förslag som påverkar den internationella handeln. Den 2/4 presenterades ett omfattande tullpaket, men som just nu är pausat i 90 dagar för förhandling. Till dess gäller 10 % tull för alla länder, bland annat EU. Tullpausen gäller alla länder utom Kina, som belagts med 145 % tull. Kina har å sin sida svarat med tullar på 125 % på amerikanska varor. Det är fortsatt ryckigt och hur läget kommer utvecklas är omöjligt att veta, men klart är att det leder till en fortsatt instabil marknad.
Eventuella avgifter för fartyg som anlöper USA: det har lagts fram ett förslag om att både kinesiska rederier och rederier som har fartyg som är byggda i Kina (gäller även de fartyg som inte är byggda i Kina) ska betala en avgift per hamnanlöp. Om förslaget går igenom kommer det troligtvis påverka servicen på Atlanten i form av färre hamnanlöp och högre kostnader.
Uppdatering kring EU-regleringar:
Ansökan om att bli godkänd CBAM-deklarant öppen: från och med den 31/3 kan du ansöka om att bli godkänd CBAM-deklarant, något som krävs för att få importera CBAM-varor från och med 1 januari 2026. Ansökan görs på Tullverkets hemsida och en guide kring hur du ansöker finns här: https://www.naturvardsverket.se/495a48/contentassets/3e539707ca044b64b780da3616648d05/lathund-ansokan-om-att-bli-godkand-cbam-deklarant-20250331.pdf
I Omnibus-förslaget som väntar på beslut föreslås omfattningen av CBAM att minska, framöver ska den bara gälla för företag som importerar mer än 50 ton CBAM-varor per år. Inget formellt beslut är dock taget i frågan än så till dess bör ni som berörs utgå från att ni fortsatt gör det, men vi håller er uppdaterade kring hur det utvecklar sig.
Omnibus-förslaget från EU väntar på beslut: för att minska den administrativa bördan för företag och stimulera tillväxt har EU-kommisionen lagt fram ett nytt förslag (Omnibus) som innebär kraftiga minskningar i rapporteringskrav inom bl.a. CSRD och CBAM. Detta görs för att framförallt underlätta för mindre företag, som tidigare inkluderas i rapporteringskraven. Den 3 april röstade EU-parlamentet ja till ”stop the clock”, vilket är den första delen i förslaget som innebär att rapportering för företag i våg 2 och 3 skjuts fram 2 år från nuvarande tidsplan. Nu återstår att den svenska lagstiftningen justeras. Indikationer har kommit på att hela Omnibus-paketet kommer att röstas om i oktober.
Vi följer utvecklingen noga och uppdaterar dig löpande om förändringar som kan påverka din verksamhet. Om ni har några frågor eller funderingar är ni som vanligt alltid varmt välkomna att höra av er.