I oktober är det ett år sedan övergångsperioden för CBAM, Carbon Border Adjustment Mechanism, initierades. CBAM är en del av EU:s gränsjusteringsmekanismer för koldioxidutsläpp, och importörer av CBAM-varor har sedan implementationen behövt rapportera in till övergångsregistret kvartalsvis.

Importörer har sedan rapporteringen i övergångsregistret infördes kunnat använda sig av EU-kommissionens standardvärden för att beräkna utsläpp, men för kommande rapporteringar höjs kraven. Från och med det tredje kvartalet 2024, med rapporteringsdeadline 31 oktober, krävs värden för varornas faktiska inbäddade utsläpp.

I samband med de utökade kraven på faktiska utsläpp har Naturvårdsverket sammanställt information och vägledning kring hur de faktiska utsläppen ska beräknas inom CBAM. Det hittar du här: https://www.naturvardsverket.se/vagledning-och-stod/cbam/rapporteringsregler/berakna-faktiska-utslapp/. Här finns även information om specifika undantag för kraven på rapportering av faktiska utsläpp.

Utöver informationen hos Naturvårdsverket finns även guidande material tillgängligt på EU-kommissionens hemsida, där de har sammanställt vägledande dokument på olika språk för att underlätta kommunikation mellan importörer och leverantörsanläggningar. Detta för att de nya kraven innebär att importörer behöver involvera leverantörer i värdekedjan för att ta fram beräkningar för varornas inbäddade utsläpp. Dokumenten finns här: https://taxation-customs.ec.europa.eu/carbon-border-adjustment-mechanism_en#guidance.

Varor som omfattas av CBAM

De varor som inledningsvis kommer att beröras är järn, stål, cement, gödningsmedel, aluminium, el och vätgas. Mer information kring varukoder och rapportering finns bland annat hos Naturvårdsverket, som blivit utsedd som Sveriges CBAM-myndighet. Läs mer här: https://www.naturvardsverket.se/vagledning-och-stod/cbam/vem-omfattas-av-cbam-och-vilka-varor-ingar/. Ni kan som importör själva logga in på tullverkets e-tjänst för att kontrollera statistik och vilka CBAM-varukoder som deklarerats, under förutsättningen att ni vet vilka varukoder som faller under CBAM.

Sanktionsavgifter och konsekvenser

I början av året visade statistiken att många företag som omfattas av kraven inte har fullföljt sina rapporteringsskyldigheter. Naturvårdsverket, som är ansvarig CBAM-myndighet i Sverige, har försökt fånga upp berörda aktörer genom utskick till digitala som fysiska brevlådor. Det har även skapats en funktion i övergångsregistret som, under särskilda omständigheter, möjliggör begäran om rapportering i efterhand.

Importörer av CBAM-varor som inte följer rapporteringskraven kan komma att behöva betala sanktionsavgifter, under övergångsperioden rör det sig om 10 till 50 EUR per ton ej rapporterade utsläpp.

Sanktionsavgifter blir under övergångsperioden aktuellt när CBAM-rapporten är ofullständig eller när bristfälliga eller felaktiga rapporter inte korrigeras eller kompletteras efter begäran av Naturvårdsverket. I särskilda fall flaggas det även för högre avgifter, till exempel i de fall som importören lämnar in ofullständiga eller felaktiga rapporter två kvartal i rad. Dessutom kan uteblivna och bristande rapporter ge upphov till negativa konsekvenser för framtida ansökan om att bli godkänd CBAM-deklarant. Läs mer om sanktionsavgifter och konsekvenser här: https://www.naturvardsverket.se/vagledning-och-stod/cbam/rapporteringsregler/sanktioner-och-tillsyn/.

Implementering av det definitiva CBAM-systemet

Rapporteringen via övergångsregistret började gälla för importerade varor från och med 1 oktober 2023 och ska pågå till och med 31 december 2025. Därefter, från 1 januari 2026, ska CBAM tillämpas fullt ut, vilket innebär att importörer då behöver köpa CBAM-certifikat för de inbäddade utsläppen i varorna.

I samband med implementering av det definitiva CBAM-systemet kommer rapporteringen att flyttas till CBAM-registret, från det nuvarande övergångsregistret. Berörda importörer behöver även bli godkända CBAM-deklaranter för att beviljas införsel för omfattade varor. Ansökan om att bli godkänd CBAM-deklarant ska göras hos den nationella behöriga myndigheten, i Sverige Naturvårdsverket. Ansökan är planerad att öppna under våren 2025.

Om du är osäker på om du omfattas av rapporteringskraven kan du gå igenom dina tulldeklarationer för att se om dina deklarerade varukoder omfattas av CBAM. Du kan även kontakta ditt tullombud eller tullverket för vidare rådgivning.

På TKL Logistics arbetar vi för att kontinuerligt informera alla våra kunder som har importerat CBAM-varor, och därmed behöver rapportera i det nuvarande övergångsregistret för CBAM.

Ni är välkomna att kontakta oss om ni önskar rådgivning eller praktisk hjälp med CBAM-rapporteringen så hjälper vi er vidare.

TKL Portalen Kontakta oss