Efter att ha jämfört olika fraktalternativ har du bestämt dig för att sjöfrakt är det bästa alternativet för ditt företag när det gäller frakt från Kina till Sverige. Detta eftersom du (1) ska transportera större volymer och (2) låg kostnad är viktigare än hur snabbt ditt gods flyttas mellan Kina och Sverige. Hållbarhet ligger dig även varmt om hjärtat så sjöfrakt var det självklara valet för dig. Men hur går du vidare när du valt ditt fraktsätt och vad händer egentligen längs med vägen när du bokar frakt från Kina till Sverige? Vi klargör processen, steg för steg!

Innan avgång – välj rätt container   

Fraktprocessen för frakt från Kina till Sverige börjar med att en order till leverantör läggs och leveransvillkoret fastställs. Här vill vi understryka att det är viktigt att godset vid denna tidpunkt är försäkrat. Välj sedan container anpassat efter storleken på ert gods. Allt gods fraktas via containrar, oavsett volym. Här finns det två vägar att gå:

  • LCL – Less than Container Load

    Sjöfrakt fungerar även bra vid mindre volymer när du vill skicka frakt från Kina till Sverige. Du kan välja att skicka ditt gods i en del av en container, så kallad samtransport. Vid LCL-frakt betalar du endast för den mängd gods du skickar. På detta sätt får du en så kostnadseffektiv frakt som möjligt och bidrar till att varje container nyttjas maximalt, återigen klimatsmart med andra ord!

  • FCL – Full Container Load

    Gods med större volym som kräver en container om 20 eller 40 fot fraktas via en så kallad Full Container Load. Detta innebär att du bokar en hel container när du behöver frakt från Kina till Sverige. En betydande fördel med FCL-containrar är att vi kan skicka dem till alla världens hamnar där de sedan förtullas innan de levereras direkt till er leveransadress.

Ditt gods har nu lämnat Kina

Fortsättningsvis så anländer godset till hamnen i exempelvis Shanghai eller Hong Kong och lastas på fartyget inom 2 – 7 dagar för att sedan påbörja sin frakt från Kina till Sverige. När avgång mot Sverige skett behöver vi ha tillgång till faktura, packlista och original B/L (Bill of Lading) eller telexrelease. Detta är viktigt att komma ihåg då ingen förtullning kan göras utan dessa dokument.

En order från Kina tar uppskattningsvis 40-50 dagar dörr till dörr och orden går hela tiden att följa i realtid via vår kundportal. Det finns en del avgifter som tillkommer vid sjöfrakt från Kina till Sverige, till exempel moms, tullavgifter och exportklarering.

Leveransdag 

När godset sedan anländer i hamnen (vanligtvis sker detta i Göteborg) för att slutföra sin frakt från Kina till Sverige, finns följande leveransalternativ:

  • Ni har en FCL container, som kan förtullas i hamnen. Denna levereras direkt ut till önskad adress. 
  • Ni har en FCL container, men ni har inte möjlighet att ta emot en hel container. Denna container lossar TKL på terminal och skickar ut en lastbil med godset pallat och klart för lossning.
  • Ni har en LCL, denna sändning går till terminal för lossning innan den skickas vidare till er via lastbil.

TKL Kundportal – all transporthantering i en plattform 

Vi på TKL Logistics vill ge dig full insyn och kontroll över alla dina frakter – världen över. Med vår kundportal har du full kontroll över din frakt från Kina till Sverige och kan följa den i realtid.

Sjöfrakt Kontakta oss Vår kundportal