TKL Logistics grundades av tvillingarna Kjell och Kent Lundgren 1994, och i år firar vi därför 30-årsjubileum. För att uppmärksamma jubileet lite extra delar vi med oss av intervjuer och berättelser från några av TKL Logistics huvudpersoner genom åren. Vi började med en tillbakablick på TKL Logistics historia med Kjell Lundgren, läs hela inlägget här. Nedan kan du läsa vårt andra inlägg i serien, med tankar och berättelser från Kurt Karlsson, som varit anställd på TKL Logistics i hela 27 år.

Hamnade i branschen av en slump

Året var 1984 när Kurt för första gången satte sin fot i speditionsbranschen, på Malkoms Åkeri i Värnamo. Han har inte lämnat branschen sedan dess – och kan i november tillgodoräkna sig hela 40 år i branschen. Men hur Kurt egentligen hamnade inom spedition var en slump:

”Ekonomichefen tipsade om mig. Så de ringde och frågade om jag var intresserad av att börja hos dem eftersom de hade hört att jag var duktig på att jobba.”

Kurt började på Norden, avdelningen inom export, utan någon erfarenhet av spedition, men med ett intresse för arbetet och en fallenhet för språk. Totalt blev det 13 år på Malkoms Åkeri innan det var dags att gå vidare – och på andra sidan väntade TKL Logistics, som då hette TKL Spedition och Mäkleri.

Starten på resan hos TKL Logistics

Under sin tid på Malkoms Åkeri hade Kurt under en period Kjell Lundgren som chef, innan Kjell år 1994 valde att säga upp sig och startade TKL Logistics med sin tvillingbror Kent. Det skulle sedan dröja tre år innan Kjell hörde av sig till Kurt för att fråga om han var intresserad av att börja på TKL Logistics. Då hade Kjell redan två år tidigare plockat över en av Kurts kollegor, Conny.

”Jag var anställd nummer två och eftersom Conny gick i pension 2021 är jag nu den som varit längst anställd på företaget.”

Efter ett tag anslöt sig ytterligare två kollegor från Malkoms Åkeri till företaget, Calle och Inger, och det har format TKL Logistics till det man är idag menar Kurt.

När TKL Logistics år 1997 tog över en agentur för sjötransporter från ett kinesiskt bolag frågade Kjell om inte Kurt ville bli ansvarig för sjö- och flygtransporter. Samtidigt bildades ett dotterbolag, China express Sweden, som Kurt också skulle ansvara för.

Kurt och Conny (till vänster i bild) på julbord med TKL Logistics år 1998.

27 år på TKL Logistics – en speditionsveteran

Idag arbetar Kurt på TKL Logistics avdelning för globala sjö- flyg- och tågfrakter. Med sina 27 år på TKL och 40 år i branschen, är Kurt är en av våra speditionsveteraner. På frågan om vad det är som fått Kurt att stanna kvar i speditionsbranschen svarar han:

”Varje dag är unik. Det händer alltid många olika och nya saker med sändningarna som gör att man får lösa problem.”

Utöver den höga pulsen och problemlösandet berättar Kurt att han under åren har fått bidra till utvecklingen av verksamheten och alltid haft ett härligt gäng kollegor vid sin sida, två viktiga punkter som gjort att han trivts på TKL Logistics.

Omvärldens påverkan genom åren

Genom åren har Kurt fått hantera frakter i en mängd olika situationer och berättar om en händelse han minns extra tydligt: hamnstrejken i Göteborg 2016.

”Hamnarbetarna gick ut i strejk, vilket resulterade i att hamnen stängde helt och hållet. Båtarna blev liggande i hamnen olossade och vi fick jobba kolossalt mycket den sommaren för att informera alla kunder om problemen.”

Kurt berättar att verksamheten idag påverkas av exempelvis Rysslands invasion av Ukraina, som har medfört sanktioner från EU. Eftersom ryskt stål inte får importeras, blir alla kunder som skickar stål påverkade då deras leveranser stoppas och kontrolleras.

“Där blir det mycket extraarbete, då vi måste bevisa ursprunget på stålet och kommunicera med kunderna om förseningarna”, säger Kurt.

Branschens förändring över tid

Den digitala utvecklingen har förändrat branschen sedan Kurt påbörjade sin tid på TKL Logistics. Han lyfter TKL Portalen som ett exempel, en plattform där kunder själva kan spåra sändningar i realtid, boka transporter och enkelt hitta alla dokument kring transporten.

”Det är en stor skillnad. När jag började -97 jobbade vi i Excel och använde Telex, en elektrisk skrivmaskin för skriftlig kommunikation över telefonnätet.” beskriver han.

Branschens utveckling präglas också av kundernas förändrade behov och förväntade servicenivå.

“Kunderna idag har väldigt annorlunda krav mot tidigare. Man måste vara mer flexibel och lyhörd”, reflekterar Kurt. “Idag är det mycket mer än att bara ordna en transport från A till B.”

Vill du uppleva logistik som det borde vara? Hos TKL Logistics värdesätter vi en personlig relation med våra kunder, och din dedikerade kontaktperson är alltid bara ett samtal bort. Boka en gratis konsultation så går vi tillsammans igenom dina behov och möjligheter.

TKL Portalen Kontakta oss